Sprzęt do wytwarzania bimbru

Obecnie coraz więcej osób zainteresowanych jest wyrobem alkoholu w domowych warunkach. Nie chodzi wyłącznie o to, że można uzyskać trunek mniejszym nakładem środków finansowych, ale o to, że zwyczajnie to co domowe i zrobione wysiłkiem własnych rąk jest lepsze niż to, co z produkcji przemysłowych.

Jeśli chcemy wyrabiać bimber profesjonalnie w domu i nie wystawiać naszego zdrowia na zagrożenie, będziemy musieli łyknąć odrobinę fachowej wiedzy, żeby stworzyć specjalną aparaturę.

Elementy aparatury
Aparatura do bimbru wymaga kilku podstawowych elementów. Podstawą jest kocioł, który powinien być wykonany ze wspomnianej już stali kwasoodpornej. Nada się np. można 30l pojemnika po piwie. We wnętrzu kotła powinny znajdować się dwie elektryczne grzałki z mocą 1,5 kW. Każda z grzałek powinna posiadać osobny włącznik oraz możliwość regulowania mocy. Kocioł z kolumną należy połączyć przy pomocy gwintu i uszczelnić oringiem. Następna ważna część to kolumna rektyfikacyjna, w której znajdują się specjalne Pierścienie Raschiga wykonane ze szklanych rurek o średnicy 5mmx8mm. Z pomocą pierścieniom można uzyskać stężenie bimbru około 95-97%. Bardzo ważnym elementem jest komora odpływu destylatu, dzięki której skroplony destylat odpływa i jednocześnie odprowadzane są opary do chłodnicy. W komorze nie może zabraknąć termometru. Z kolei jeśli chodzi o chłodnicę, dzięki niej opary alkoholu ulegają skraplaniu i jednocześnie bimber odprowadzany jest do komory skraplania.

Jak wygląda sam proces?
Sam proces jest dość łatwy do zrozumienia. Najpierw należy wlać zacier do kotła i doprowadzić do wrzenia. Kiedy zacier będzie się gotować i zacznie parować, razem z oparami wody do kolumny dostaną się też opary alkoholu. Para wodna oraz inne związki zostają skroplone i grawitacyjnie spływają do kotła. Bardzo ważne, aby sprawdzać temperaturę, ponieważ w momencie kiedy zaczyna rosnąć i zbliżać się do temperatury wrzenia alkoholu, zawór trzeba trochę odkręcić. Bimber, który spływa do kanału odprowadzającego powinien być lekko schłodzony w dodatkowej chłodnicy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *